Bereikbaar tot 23:59 (Livechat & Telefoon)

3 maanden garantie

Gratis levering door heel Nederland

100+ jaar ervaring

Sofie van der Zee
7 - 11 min. read
26 jun, 2024
26 juni, 2024

Bestelbus verzekeren: alles wat je moet weten

Bij zowel koop als financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van de verzekering van je bedrijfsbus. Dit betekent dat je de vrijheid hebt om zelf een verzekering en verzekeraar te kiezen. 

Een goede verzekering beschermt niet alleen je bus, maar ook je bedrijf tegen onverwachte kosten en situaties.

Je wilt immers geen schade oplopen waardoor je werkzaamheden genoodzaakt stil komen te liggen, of dat je duizenden euro’s moet betalen omdat de verzekering niet de kosten van de schade dekt. 

In deze blog lees je alles over de verschillende soorten verzekeringen die je kunt afsluiten en geven we handige tips voor het kiezen van de beste verzekering!

Geschreven door: Sofie van der Zee
7 - 11 min. read

1) Wat is een bestelautoverzekering?

Een bestelautoverzekering is een zakelijke verzekering speciaal voor jou als ondernemer om je nieuwe bedrijfswagen te dekken. 

Deze verzekering voor bedrijfsbussen is anders dan een particuliere verzekering. De zakelijke verzekering houdt er namelijk rekening mee dat een bedrijfswagen doorgaans meer kilometers aflegt, waardoor er meer risico is op schade.

De bestelautoverzekering biedt bescherming tegen verschillende soorten risico’s, zoals schade aan andere voertuigen, diefstal en schade aan je eigen bus.

Afhankelijk van je behoeften en het gebruik van je bedrijfsbus, kan je kiezen uit verschillende soorten dekkingsniveaus.

1.1) 3 soorten verzekeringen voor bedrijfsbussen

Er zijn 3 type verzekeringen voor bedrijfswagens. Iedere verzekering biedt een oplopende mate van dekking voor diverse soorten schade. 

  1. Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA): Dit is de basisverzekering die elke ondernemer met een bedrijfsbus moet hebben. Deze verzekering is verplicht in Nederland en dekt de schade die je met je bedrijfsbus aan anderen toebrengt.
  2. Beperkt casco (WA plus): Deze verzekering dekt naast de WA ook schade aan je eigen bus door diefstal, inbraak en brand. Daarnaast dekt deze verzekering ook elke vorm van ruitschade.
  3. Volledig casco (Allrisk): Dit is de meest uitgebreide verzekering en dekt vrijwel alle schade aan je eigen bus, inclusief schade door eigen schuld, lakschade, vandalisme en andere onvoorziene gebeurtenissen. 

2) Welke bestelautoverzekering kan ik het beste kiezen?

Welke verzekering het beste bij jouw past is afhankelijk van je situatie, werkzaamheden en behoeften. 

Om ervoor te zorgen dat jij zo een weloverwogen keuze kan maken, vind je in de onderstaande tabel een duidelijk overzicht van de soorten verzekeringen en het type schade dat wordt gedekt:

WAWA plusAllrisk
Schade aan anderen (Incl. spullen en voertuigen van anderen)✔️✔️✔️
Schade aan inzittenden✔️✔️✔️
Hulpverlening na ongeval in Nederland of het buitenland✔️✔️✔️
Juridische hulp bij zaken waarin je bedrijfsbus is betrokken✔️✔️✔️
Schade door diefstal✔️✔️
Schade door inbraak✔️✔️
Schade door brand✔️✔️
Ruitschade (sterretjes, barsten en breuken)✔️✔️
Schade door eigen schuld (botsing, slippartij en meer)✔️
Schade door vandalisme✔️
Natuurrampen✔️
Hulp bij pech in het buitenland✔️
Lakschade✔️

Let op! Controleer bij je verzekeraar alsnog de specifieke verzekeringen om er zeker van te zijn dat jouw gekozen verzekering de benodigde dekking geeft. 

2.1) 5 tips voor het kiezen van de juiste verzekering

We begrijpen dat het lastig kan zijn om de juiste verzekering te kiezen. 

Je wilt natuurlijk niet onderverzekerd zijn, waardoor je bij bepaalde schade zelf moet opdraaien voor de kosten. Aan de andere kant wil je ook niet oververzekerd zijn en onnodig een hoge maandelijkse premie betalen. 

Om je te helpen bij het kiezen van de juiste verzekering voor je bedrijfsbus, noemen we hier enkele factoren waarmee je rekening kan houden: 

  1. Aanpassingen en extra’s: Heb je speciale aanpassingen aan je bus, zoals een ingebouwde laadruimte of speciale apparatuur? Zorg ervoor dat deze ook gedekt zijn in je verzekering.
  2. Bestuurders en personeel: Als meerdere mensen de bus besturen, zorg er dan voor dat je verzekering deze extra bestuurders dekt.
  3. Eigen risico: Let op het eigen risico; een hoger eigen risico betekent vaak een lagere premie. Dit is voordelig op korte termijn maar kan bij schade duur uitvallen.
  4. Vergelijk verzekeraars: Neem de tijd om verschillende verzekeraars en hun voor- en nadelen te vergelijken. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden en de service. Bovendien krijg je vaak korting als je meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappij afsluit!
  5. Korting op premie: Ruil jij je privéauto in voor een zakelijke? Geef dit altijd bij de verzekeraar! Vaak kan je je opgebouwde schadevrije jaren van je privé voertuig overnemen naar je bedrijfsbus. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager de premie.

    Als je hebt gekozen voor financial lease en geen schade hebt gereden, vraag dan altijd een leaseverklaring op bij je leasepartij. Zo kan je namelijk korting krijgen op je premie.

3) Verzekeren met belastingvoordelen

Bij het verzekeren van je bedrijfsbus kan je als ondernemer profiteren van diverse fiscale voordelen:

  1. Aftrekken en terugvorderen van btw
  2. Verzekeren met bpm-vrijstelling (grijs kenteken)

3.1) Is een zakelijke autoverzekering aftrekbaar?

Ja, de btw op de premie van je bestelautoverzekering is fiscaal aftrekbaar, omdat de bus op je balans komt te staan. Net als kosten zoals brandstof, parkeerkosten, onderhoud en reparaties kan je de betaalde btw terugvorderen bij je eerstvolgende belastingaangifte. Dit kan de kosten van de verzekering flink verlagen! 

3.2) Hoe zit verzekeren met een grijs kenteken? (bpm-vrijstelling)

Tot 2025 is het ook mogelijk om je aangeschafte bedrijfsbus te verzekeren zonder bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) dankzij de grijskentekenregeling. Hierdoor betaal je een lagere premie, omdat de premie alleen wordt berekend over de verzekerde waarde. 

Let op: Vanaf 2025 vervalt de bpm-vrijstelling voor ondernemers waardoor je gemiddeld 12.000 euro extra gaat betalen over de aanschafwaarde van je bus. Door in 2024 nog een bus te kopen, bespaar je duizenden euro’s op de aanschafwaarde en verzekeringspremie van je nieuwe bus!

Lees meer over de bpm-veranderingen in 2025


Bedrijfsbus kopen of financial leasen

Na het lezen van deze blog ben je op de hoogte van de verschillende verzekeringen en hun dekkingen: WA, WA plus en Allrisk

Of je nu kiest/hebt gekozen voor kopen of financial lease, het is belangrijk dat je de juiste verzekering hebt die past bij jouw specifieke situatie en bedrijfsbehoeften. Voor zowel koop als financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van de juiste verzekering. 

Heb je vragen of hulp nodig bij het vinden van een geschikte bedrijfsbus? Bij Van der Wal Vans helpen we je graag bij het vinden van jouw ideale bus. 

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze specialisten of bekijk onze voorraad aan 400+ jong gebruikte occasions

Veelgestelde vragen [FAQ]

1. Is er een verschil tussen het regelen van een verzekering voor kopen en financial leasen?

Nee, er is geen verschil tussen het regelen van een verzekering voor kopen en financial leasen. In beide situaties ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van de verzekering en heb je de vrijheid om een gewenste verzekering te kiezen. 

2. Hoeveel kost een bestelautoverzekering per maand?

De maandelijkse kosten van een verzekering voor je bedrijfsbus kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. 

We hebben de belangrijkste factoren die de hoogte van je maandelijkse premie beïnvloeden voor je opgesomd. Deze factoren helpen je de goedkoopste bestelautoverzekering te vinden die bij jouw situatie past: 

  • Type verzekering: De type verzekering en dekkingsniveau heeft invloed op de hoogte van de maandelijkse premie. De WA is de basisverzekering en de goedkoopste optie. De WA plus en Allrisk verzekeringen bieden meer dekking en zijn daardoor duurder.
  • Kenmerken van de bus: Eigenschappen zoals de leeftijd van de bus, de kilometerstand en het type merk en model hebben invloed op je premie. Zo hebben nieuwe, duurdere en luxere modellen doorgaans een hogere premie. Daarnaast geldt: hoe meer kilometers je rijdt, hoe hoger de premie kan zijn.
  • Gebruik van de bus: Het soort gebruik en hoeveel je de bus gebruikt beïnvloedt ook de premie. Intensief gebruik of een specifieke bedrijfswageninrichting kan leiden tot hogere premies.
  • De bestuurder: Ook het profiel van de bestuurder heeft invloed op je premie. Ben jij een jonge en/of onervaren bestuurder? Dan is de kans groot dat jij meer zal moeten betalen.
  • Locatie: In stedelijke gebieden zijn de premies vaak hoger vanwege een hoger risico op ongelukken en diefstal. 

3. Kan ik een zakelijke auto privé verzekeren?

In eerste instantie is dit niet mogelijk. Verzekeraars houden rekening met het gebruik van de auto en zakelijk gebruik moet op de polis worden aangegeven als “zakelijk + privé”. Het is belangrijk om bij het afsluiten van de bestelautoverzekering te vermelden dat het voertuig zakelijk wordt gebruikt. 

Als je de bus zakelijk verzekert zijn ook je privéritten gedekt. Maar besluit je de bus privé te verzekeren onder een particuliere autoverzekering? Dan zijn je zakelijke ritten niet verzekerd. 

4. Waarom is zakelijk verzekeren duurder? 

De zakelijke verzekering (bestelautoverzekering) houdt er rekening mee dat de bus meer kilometers zal maken dan een privévoertuig. Dit betekent dat er meer risico is op schade. Hierdoor is de maandelijkse premie hoger. 

Bij zowel koop als financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van de verzekering van je bedrijfsbus. Dit betekent dat je de vrijheid hebt om zelf een verzekering en verzekeraar te kiezen. Een goede

Gerelateerde artikelen:

Registreer je bedrijfsbus vóór 1 november 2024 of betaal duizenden euro’s extra…

Uitstel zero-emissiezones: ondernemers langer toegang tot stadscentra met dieselbus